Kodėl sovietmečiu į arbatą buvo dedama soda?
Sovietmečiu arbatos rušys ir ruošimo metodai kartais šokiruodavo netikėtais ingredientais. Vienas iš tokių buvo soda, kurią įprasta buvo pridėti prie arbatos. Šis paprotys buvo ne tik ekonomiškas, bet ir labai praktiškas. Aptarkime, kodėl sovietinių laikų kavinėse, traukinių palydovų tarpe ir net namų virtuvėse buvo naudojama soda ruošiant arbatą.
1. Ekonomiškumo principas
Viena iš priežasčių, kodėl sovietmečiu į arbatą buvo dedama soda, buvo siekis sutaupyti. Soda padėdavo sukurti stiprios arbatos įspūdį net tada, kai naudojama nedaug ar prastesnės kokybės arbatų. Dėl to buvo galima sumažinti arbatų sąnaudas tiek namų ūkio lygiu, tiek viešojo maitinimo įstaigose.
2. Vandens kokybės gerinimas
Kita svarbi priežastis buvo vandens minkštinimas. Sovietmečiu kietas vanduo, turintis daug mineralų, buvo dažnas reiškinys. Soda padėdavo neutralizuoti kalkės ir kitus mineralus, suteikdama arbatai malonesnį skonį. Tai ypač buvo aktualu regionuose, kur vandens kokybė buvo prasta.